מניות הטכנולוגיה צללו היום, לאחר שמדיניות המכסים החדשה של הנשיא דונלד טראמפ עוררה בהלה רחבה בשווקים הפיננסיים.

אפל, אחת מחברות הטכנולוגיה המובילות בעולם, הובילה את הירידות בקרב קבוצת "שבע המופלאות" (Magnificent Seven) – שבע חברות הטכנולוגיה הגדולות בארה"ב, עם צניחה של כ-9% במנייתה. החברה, שמייצרת את מכשירי האייפון שלה בעיקר בסין ובמדינות אסיה נוספות, נמצאת כעת במסלול לירידה החדה ביותר שלה מאז 2020. מדד הנאסד"ק הכבד בטכנולוגיה, צנח ביותר מ-5% והתקדם לעבר ההפסד היומי הגרוע ביותר שלו מזה למעלה מחמש שנים.
מה עומד מאחורי הירידות?
הצניחה במניות הטכנולוגיה הגיעה על רקע מכירה רחבה בשוק, שהתעוררה מחששות מפני מלחמת סחר עולמית. ביום רביעי בערב (אתמול) הכריז טראמפ על הטלת מכס כללי של 10% על כל הסחורות המיובאות לארה"ב, לצד תעריפים גבוהים יותר המופנים למדינות ספציפיות. בין השאר, המדיניות כוללת מכס של 34% על סין (בנוסף ל-20% קיימים), 46% על וייטנאם ו-20% על יבוא מהאיחוד האירופי. טראמפ תיאר את המכסים כ"הכרזה על עצמאות כלכלית" של ארה"ב, אך התגובה המיידית של השווקים הייתה שלילית.
חברות וגורמים ברחבי העולם כבר החלו להגיב למדיניות החדשה. משרד המסחר של סין קרא לארה"ב לבטל את הצעדים "באופן מיידי" והודיע כי ינקוט ב"אמצעי נגד נחושים". הלחץ בשווקים מגיע לאחר רבעון מאתגר עבור מדד הנאסד"ק, שחווה את התקופה הגרועה ביותר שלו מאז 2022, על רקע חששות כלכליים רחבים יותר בארה"ב.
אפל במוקד הסערה
אפל, שרוב הכנסותיה מגיעות ממכשירים המיוצרים בסין ובמדינות אסיה אחרות, נפגעה במיוחד מההכרזה. אנליסטים מציינים כי המכסים עלולים להעלות את עלויות הייצור של החברה באופן משמעותי, מה שישאיר אותה עם שתי ברירות לא פשוטות: להעלות מחירים לצרכנים או לספוג את הירידה ברווחים. הירידה של יותר מ-8% במניית אפל במהלך המסחר המורחב ביום רביעי (אתמול) הפכה אותה לסמל לרגישות של ענף הטכנולוגיה למדיניות הסחר החדשה.
חברות טכנולוגיה גדולות אחרות לא נותרו חסינות. מטה פלטפורמס (Meta) ואמזון צנחו ביותר מ-7% כל אחת, בעוד אנבידיה (Nvidia) וטסלה איבדו יותר מ-5%. אנבידיה, שמייצרת את השבבים שלה בטייוואן ומסתמכת על מקסיקו להרכבת מערכות הבינה המלאכותית שלה, חווה אף היא לחץ משמעותי.
טסלה, בראשות אילון מאסק, רשמה ירידה של כ-4.5%, על רקע חששות מהשפעת המכסים על שרשרת האספקה שלה.
תגובות והשלכות עולמיות
ההכרזה של טראמפ עוררה תגובות חריפות ברחבי העולם. האיחוד האירופי שוקל כעת אמצעי נגד, בעוד מדינות כמו וייטנאם ויפן, שגם הן נפגעו מהתעריפים, עשויות להגיב בהתאם.
הכלכלן הראשי של CNBC, סטיב ליסמן, ציין כי "התעריפים האלה עלולים לשבש את שרשראות האספקה העולמיות ולפגוע בצמיחה הכלכלית, במיוחד עבור חברות שתלויות בייצור מחוץ לארה"ב."
במהלך נאומו, טראמפ שיבח חברות כמו אפל, מטה ואנבידיה על השקעותיהן בארה"ב, אך לא התייחס ישירות להשפעה השלילית המיידית של המכסים עליהן. הוא טען כי המדיניות תעודד ייצור מקומי ותביא בסופו של דבר למחירים נמוכים יותר לצרכנים, אך מומחים רבים מטילים ספק בכך. "בטווח הקצר, הצרכנים האמריקאים עשויים לראות עליית מחירים משמעותית", אמר אנליסט בכיר בשוק ההון.
מבט קדימה
השווקים ממשיכים לעכל את ההשלכות של מדיניות המכסים, כאשר המשקיעים ממתינים לראות כיצד חברות כמו אפל יתמודדו עם האתגר. בעוד טראמפ ממשיך לקדם את סדר היום הכלכלי שלו תחת הסיסמה "אמריקה תחילה", השווקים צפויים לחוות תנודתיות נוספת בימים הקרובים. עבור אפל וענף הטכנולוגיה בכללותו, השאלה הגדולה היא האם החברות יצליחו להסתגל במהירות לשינויים או שמא ייאלצו לשלם מחיר כבד על התלות שלהן בייצור זר.