חברת אפל נקנסה ב-150 מיליון יורו (כ-162 מיליון דולר) על ידי רשות ההגבלים העסקיים של צרפת, לאחר חקירה ממושכת שבחנה את אופן הטיפול של מערכת iOS בבקשות לאיסוף נתוני משתמשים במסגרת מדיניות השקיפות במעקב אחר אפליקציות (App Tracking Transparency – ATT).

הקנס ניתן בשל טענות כי אפל ניצלה את מעמדה הדומיננטי בשוק הפרסום במובייל, תוך השפעה שלילית על מפרסמים.
הרקע לקנס
הרשות הצרפתית, הידועה כ-Autorité de la Concurrence, טענה כי מדיניות ה-ATT, שהוצגה על ידי אפל ב-2021 כחלק מעדכון iOS 14.5, אינה מאפשרת למפתחי אפליקציות לעמוד בדרישות תקנות הגנת הפרטיות של האיחוד האירופי (GDPR). המדיניות מחייבת אפליקציות לבקש הסכמה מפורשת ממשתמשים לפני מעקב אחר פעילותם לצורך פרסום ממוקד, מה שהוביל לירידה משמעותית ביכולת המפרסמים לאסוף נתונים.
עם זאת, החקירה העלתה כי אפל עצמה המשיכה לאסוף נתונים דומים עבור שירותי הפרסום שלה, כגון אלו שב-App Store, תוך הטלת מגבלות מחמירות יותר על צדדים שלישיים. הרשות קבעה כי התנהלות זו מהווה ניצול לרעה של מעמדה הדומיננטי של אפל וכי היא פגעה בתחרות ההוגנת בשוק הפרסום הדיגיטלי.
השפעת ה-ATT על תעשיית הפרסום
מאז השקת ה-ATT, חברות פרסום ורשתות חברתיות, דוגמת מטא, התלוננו כי המדיניות פוגעת בהכנסותיהן בכך שהיא מקשה עליהן לספק פרסום מותאם אישית. לעומת זאת, תומכי פרטיות משתמשים שיבחו את המהלך כצעד משמעותי להגנה על זכויות המשתמשים. המתח בין שני האינטרסים הללו "פרטיות מול רווחיות" עומד במרכז הוויכוח סביב הקנס הנוכחי.
תגובת אפל
אפל הביעה אכזבה מההחלטה וטענה כי מדיניות ה-ATT נועדה להגן על פרטיות המשתמשים ולא להעניק לה יתרון תחרותי. החברה מסרה כי היא שוקלת לערער על הקנס, מהלך שעשוי להוביל לעימות משפטי ממושך מול הרגולטור הצרפתי. אפל הדגישה כי היא פועלת בשקיפות וכי כל איסוף נתונים מצידה נעשה בהתאם לחוקים המקומיים.
הקשר מתרחב
הקנס בצרפת מצטרף לגל של פעולות רגולטוריות נגד אפל ברחבי אירופה.
כמו כן, החברה נתונה לחקירות נוספות תחת חוק השווקים הדיגיטליים (DMA) באיחוד האירופי, שעשויות להוביל לקנסות נוספים או לשינויים במדיניות שלה. במקביל, הקנס עשוי למשוך תשומת לב מעבר לאוקיינוס, שכן נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הזהיר בעבר כי יגיב ב"מכסים כבדים" על קנסות "לא מידתיים" נגד חברות טכנולוגיה אמריקאיות.
השלכות לעתיד
ההחלטה של הרשות הצרפתית מדגישה את האתגרים העומדים בפני ענקיות הטכנולוגיה, בניווט בין דרישות פרטיות מחמירות לבין ציפיות השוק. עבור משתמשים, הקנס עשוי להתפרש כצעד נוסף לחיזוק זכויות הפרטיות, אך הוא גם מעלה שאלות לגבי האופן שבו חברות כמו אפל יתאימו את מדיניותן ללחצים רגולטוריים גוברים. התוצאה הסופית של הסאגה הזו עשויה לעצב מחדש את היחסים בין טכנולוגיה, פרטיות ותחרות בשנים הבאות.