וורדפרס (wordpress) הינה מערכת ניהול ופיתוח תכנים באינטרנט הניתנת להורדה בחינם.
וורדפרס נוצרה במקור בשנת 2003 על ידי מתכנת אמריקאי בשם מאט מולנווג ומתכנת בריטי בשם מייק ליטל, במטרה לשמש אותם כמערכת לפרסום בלוגים.
וורדפרס מהר מאוד התפתחה לתמיכה בסוגי תוכן אינטרנט שונים ומגוונים הכוללים: רשימות תפוצה, פורומים, גלריות מדיה, אתרי חברות, מערכות ניהול למידה (LMS), אתרי תדמית וחנויות מקוונות. לוורדפרס יש תפוצה מפחידה והיא נמצאת בשימוש של מעל ל- 41% מעשרת מיליון האתרים המובילים ביותר בעולם, לפי סקר שנערך במאי 2021 ולמרות הגבלותיה ממשיכה להיות תכנת ניהול האתרים הכי פופולארית בעולם, כאשר ההנחה היא ש4 מתוך 10 אתרים שנבנים היום נבנים על הפלטפורמה של וורדפרס.
וורדפרס לבנייה וניהול אתרים
וורדפרס אכן פלטפורמה מדהימה אך אינה חפה מטעויות, חלקן מערכתיות ויכולות להרים קשיים רבים על האופן שבו מפתחים יכולים לעצב את הארכיטקטורה של האתר וחווית המשתמש. חברה שמתמחה בבניית אתרים תוכל לבנות לכם אתר בפלטפורמה של ווורדפרס אך תמיד תהיה מוגבלת בדרישות ומגבלות המערכת של ווורדפרס. מגבלות שישפיעו על פיתוח חוויות המשתמש ויגבילו כל חברת UX שתבחרו. בנוסף בכדי להפעיל את וורדפרס, יש להתקין את וורדפרס בשרת אינטרנט, או חלק משירות אירוח האינטרנט כמו WordPress.com או מחשב שמריץ את חבילת התוכנה WordPress.org על מנת לשמש כמארח רשת בפני עצמו שמשאיר מספר פרצות אבטחה.
חשוב לציין שלא כל האתרים נוצרים באופן שווה. אתרים יכולים לחוות קשיים טכניים וייתכן ויהיה צורך בניהול בעיות רבות, במיוחד אם הוא נוצר בוורדפרס.
5 החסרונות הבולטים בפיתוח ועיצוב אתרים באמצעות וורדפרס
וורדפרס אכן מהרימה קשיים מסוימים על מפתחים ומעצבים, בשל החסרונות הבולטים שלה, כפי שעלו במספר מחקרים ושאלונים וכפי שמדווח על ידי קהילות מפתחים וחברות של בניית אתרים. על מנת לבנות אתר כל חברת UX חייבת לקחת בחשבון את המגבלות והחסרונות של הפלטפורמה עליה נעשית הבנייה והתפעול של האתר, אפליקציה וכל תוכן בעצם. וכעת נפנה לרשימת החסרונות:
- תלות בעדכונים- וורדפרס היא פלטפורמה הזקוקה נואשות לניהול של עדכון המערכת והתוספים באופן תכוף, יש לזכור שבעידן הדיגיטלי הדברים משתנים כל הזמן כדי להועיל ולשפר את חווית המשתמש. אם העדכונים לא נעשים בצורה הנכונה אתם יכולים לחוות קישורים שבורים או שהאתר שלכם פשוט עלול לקרוס.
- תלות תמידית בתוספים- אתה צריך הרבה תוספים לתכונות נוספות כאשר חברת UX כלשהי מעצבת תבנית עיצוב, לפעמים אותן חברות משתמשות בתבניות של דפי אינטרנט מעוצבים לחלוטין שיש לעדכן אותם בתוכן המותג שלכם. עם זאת, אם ברצונכם להוסיף תכונות לאתר שלכם, אתם תהיו תלויים לחלוטין בתוספים הקיימים בוורדפרס. יש תוספים בחינם ואחרים כרוכים בתשלום. לפעמים תוספים יכולים להיות מיושנים ולכן אינם בשימוש, דבר שרק יסבך אתכם.
- אבטחה חלשה- וורדפרס פלטפורמה מדליקה אך סובלת מפרצות אבטחה רבות שיכולות רק לפגוע בעסק שלכם.
- זמני טעינת דף ארוכים- בגלל איך שהמערכת של וורדפרס בנויה, אתרים הבנויים על וורדפרס לוקחים זמן רב יותר לעלות, בעיקר בשל כל ה"רעש" של קוד שלא נעשה בו שימוש וגורמים הנובעים ממגבלות המערכת של וורדפרס.
- בעקבות החסרונות האחרים (כמו מהירות האתר וכו' ) במקרים רבים האתרים בווארדפרס נפגעים בדירוגים. אך זה לא חד משמעי.
לסיכום
וורדפרס הינה מערכת מדליקה אך לוקה בחסר, במיוחד עבור מי שהתכנים אותם הוא מציג באינטרנט אמורים לשרת מטרה עסקית, כדאי לא להתפשר ולפנות לחברת בניית אתרים שתדע לבנות לכם אתר שיעבוד מהר, יעיל וללא פרצות אבטחה.