בעקבות חוק חדש, אפל מודיעה על שורת שינויים היסטוריים ביפן, תאפשר התקנת אפליקציות מחנויות צד שלישי, שימוש במנועי דפדפן חלופיים ואפילו החלפת סירי בכפתור הצד.

אחרי האיחוד האירופי, החומות של "הגן הסגור" של אפל נפרצות גם בארץ השמש העולה. החברה הודיעה היום (רביעי) על סדרה של שינויים דרמטיים ב-iOS וב-App Store ביפן, וזאת כדי לעמוד בדרישות "חוק קידום התחרות בתוכנה לסמארטפונים" (MSCA).
השינויים, שנכנסים לתוקף עם עדכון הגרסה iOS 26.2, דומים בחלקם למה שראינו באירופה (DMA), אך כוללים מספר הבדלים מעניינים שאפל מגדירה כ"מאוזנים יותר" מבחינת אבטחה.
מה משתנה עבור המשתמשים ביפן?
- חנויות אפליקציות אלטרנטיביות: מפתחים יוכלו להפיץ את האפליקציות שלהם דרך חנויות (Marketplaces) מתחרות, ולא רק דרך ה-App Store הרשמית. כל האפליקציות עדיין יעברו תהליך אישור בסיסי (Notarization) של אפל למניעת נוזקות.
- תשלומים חיצוניים: אפליקציות יוכלו להציע שיטות תשלום צד ג' בתוך האפליקציה או לקשר לאתר חיצוני לרכישה. עם זאת, אפל מחייבת להציג את מערכת הרכישות שלה (In-App Purchase) כאופציה במקביל.
- החלפת סירי: מפתחים יקבלו גישה ל-API חדש שיאפשר לאפליקציות קוליות (כמו ChatGPT או Google Assistant) להחליף את סירי כברירת המחדל בלחיצה על כפתור הצד של האייפון.
- מנועי דפדפן: אפל תאפשר לדפדפנים להשתמש במנועים שאינם WebKit (המנוע של ספארי), מה שיאפשר לכרום ופיירפוקס להציע את הגרסאות המלאות שלהם.
- אפליקציות ברירת מחדל: משתמשים יוכלו להגדיר אפליקציות ניווט וחנויות אפליקציות כברירת מחדל במערכת.
המודל העסקי החדש
אפל לא מוותרת על ההכנסות שלה בקלות, והציגה מבנה עמלות חדש למפתחים שיבחרו לנצל את ההקלות:
- עמלה מופחתת: אפליקציות ב-App Store ישלמו עמלה של 10% (לעסקים קטנים) או 21% (במקום 30% הסטנדרטיים).
- עמלת טכנולוגיה (Core Technology Commission): אפליקציות שיופצו מחוץ לחנות הרשמית ישלמו עמלה של 5% על מכירת מוצרים דיגיטליים (שונה מ"עמלת הליבה" השנויה במחלוקת באירופה שגובה תשלום פר התקנה).
הגנה על ילדים
אפל מדגישה כי בניגוד לאירופה, הרגולציה היפנית אפשרה לה לשמור על הגנות מחמירות יותר:
- אפליקציות בקטגוריית "ילדים" לא יוכלו לקשר לאתרי רכישה חיצוניים.
- משתמשים מתחת לגיל 18 יצטרכו אישור הורים (Parental Gate) כדי לבצע רכישות במערכות תשלום אלטרנטיביות.





